Hogyan juthatok be a Reumatológiai Tanszékre?
A Tanszék szakrendelései előjegyzéssel fogadnak betegeket. Az előjegyzést a beteg vagy orvosa kérheti telefonszámon, illetve újabban preferáljuk az e-mail előjegyzést is (reuma.szakrendeles [at] med.unideb.hu; egyéb telefonszámok, e-mail címek a Betegellátás és Munkatársaink menüpontban, illetve a Szakrendelések táblázatban). Általános kérdésekkel a titkárnőhöz lehet fordulni (reuma.titkarsag [at] med.unideb.hu vagy 52/255-091). Sürgős esetekben rövid (pár napos) előjegyzéssel adunk időpontot valamelyik korai arthritis szakrendelésre, egyébként 2-3 hét az átlagos várakozási idő. A megjelenéshez feltétlenül háziorvosi beutaló szükséges (ANTSZ kóddal és naplószámmal ellátva). Osztályos felvétel is lehetséges, de ezt az ambuláns megjelenéskor kell egyeztetni.

 

Szakrendeléseink (információk)

 

 

Mit hozzak magammal az ambulanciára illetve a befekvés alkalmával?
Mindkét esetben nagyon fontos hogy a beutalót és az összes előző betegdokumentációt (zárójelentések, ambuláns lapok, legutóbbi laboreredmények, röntgenfelvételek és leletek, stb.) hozza magával. Az ambuláns rendelésre más nem szükséges. A befekvéshez a várható időtartamnak megfelelően személyes holmikat, tisztálkodószereket, evőeszközt, saját poharat feltétlenül hozzon. A Tanszék a legtöbb gyakran szedett gyógyszert biztosítja betegeinek a bentfekvés alatt, de a ritka gyógyszerek közül elképzelhető, hogy esetleg nincs készleten.

Honnan tudom, hogy gyulladásos ízületi betegségben (artritiszben) szenvedek?
Az artritisz nemcsak az ízültek fájdalmával jár, hanem az ízületekben a gyulladás egyéb tünetei (ízületi duzzanat, meleg tapintatú bőr, bőrvörösség, mozgásra fokozódó panaszok) is megfigyelhetők. Ha ilyen tüneteket észlel, először forduljon háziorvosához, aki szükség esetén beutalja hozzánk. Természetesen (lásd fent) van mód arra is, hogy közvetlenül velünk vegye fel a kapcsolatot.

Milyen reumabetegeket fogad a Tanszék?
A Tanszék szükség esetén minden reumabeteget fogad, de kiemelten a gyulladásos ízületi betegségekben (artritisz) és autoimmun (kötőszöveti) betegségekben (szkleroderma, lupusz, stb) szenvedőket látja el és gondozza. Betegeink 80%-át az ilyen betegek teszik ki. Nagyon szoros munkakapcsolatban vagyunk azonban más debreceni reumatológiai intézményekkel (nagyerdei gyógyfürdő, EJK szakrendelései) és a régió más reumatológiai intézményeivel (Nyíregyháza, Miskolc, Eger, Szolnok, Mezőkövesd). Ezért ha valaki derékfájással, izomfájdalmakkal, kopásos megbetegedéssel (artrózis, spondilózis), csontritkulással (oszteoporózis) fordul hozzánk, azoknál elképzelhető, hogy az első vizsgálatot követően továbbítjuk az említett kollégák felé. Ez a beteg számára is kedvező, ugyanis ezeket a népbetegségeket döntően gyógyvízzel, fizioterápiával, gyógytornával kell kezelni, és ezekhez pl. a Gyógyfürdőben sokkal jobbak a feltételek.

Mi az a biológiai terápia? Kaphatok én ilyet?

A biológiai terápia olyan hatékony de igen drága, infúziós vagy injekciós kezelést jelent, mely más, hagyományos gyógyszerekre nem reagáló ízületi gyulladásos, autoimmun betegek kaphatnak. A kezelésnek megvannak a szakmai feltételei. Kérdezze meg gondozó orvosát erről, vagy olvassa el valamelyik betegkönyvünket, mindegyikben van szó a biológiai kezelésről.

Kaphatok Önöknél gyógytornát, fizioterápiát?

A gyógytornászaink és fizioterápiánk elsősorban a bentfekvő és szakrendelésen gondozott betegeink számára áll rendelkezésre. Kérem beszélje meg tanszéki kezelőorvosával, hogyan juthat ehhez a terápiához. A Tanszék munkatársai dolgoznak a Nagyerdei Gyógyfürdőben és más fizioterápiás egységekben is, így adott esetben máshol is tudunk ilyen kezeléseket ajánlani.

Honnan kaphatok további információkat?

Betegeink számára több betegtájékoztató könyvet írtunk (reumatoid artritisz, Bechterew kór, pikkelysömör, autoimmun betegségek), melyek a Titkárságon megvásárolhatók. Ezen a honlapon a Betegellátás menüpont alatt további információs anyagokat találnak. Kérdéseikkel azonban bármikor forduljanak hozzánk, szívesen segítünk. A munkatársak napközbeni leterheltsége miatt egyre inkább az e-mail kommunikációt preferáljuk, kérdéseiket elsősorban így tegyék fel (reuma.titkarsag [at] med.unideb.hu vagy reuma.szakrendeles [at] med.unideb.hu), de kollégáinkhoz indokolt esetben közvetlenül is fordulhatnak (lásd Munkatársak menüpontot)